our wedding countdown

Daisypath Wedding tickers

Friday, 12 August 2011

Resipi sup ayam aku

Semalam masa nk pegi bukak pose dkt peti surat ada flyer.
Dia ckp weekend ni x ada karan dari pukul 9pg sampai 7mlm.
Aaa..mati kering ar aku kalau camtu. Nak buat ape weekend ni.
Untuk membuang mase tunggu waktu berbuke, minggu ni masak lg lah nmpknye.
Minggu lps da buat sup ayam..meh tgk resipi dia:

Hiris bawang beso dalam sebijik, bawang putih 2-3 bijik.

Pastu cili padi belah 2. Nk brape banyak ikot suke ko lah. Kalo suke pedas, letak la 10 bijik ke. Kalau xtahan pedas kurangkan. Tak pun jgn guna cili pad yg kecik2 tu. Yg kecik2 tu cili padi kampung namanya. Memg pedas gile.Kalo xtahan pedas guna la cili yang panjang2 tu. Tu cili bandar kut kalau yg kecik dah kampung punye.

Pastu hiris halia. Ambik la dlm 1 inci ke. Tp minggu lps aku msk xletak halia. Manatah halia aku ilang. Tuan rumah da buang agaknye mase dia kemas2 peti ais aritu. Jadi la jgk walaupun xde halia.

Pastu titik serai. Tau tak titik tu mcm mana? Bukan titik mcm titik noktah dgn karangan tu dol. Titik ni ko ketuk serai tu guna anak lesung, bg kelua isi dia. Baru rase serai tu nanti.

Pastu hiris ayam kecik2..ni benda wajib la dah nama pun sup ayam. Kalau tak letak ayam sup kosong namanya..ape kebengap nye sgt kome ni.

After that..ko hiris lak sayur2 yang ko nk masukkan dalam sup tu. Aku suggest tomato, carrot, brokoli/kobis bunga,cendawan..tp ko xpyhla masukkan smua. Nnti kang penuh sgt sup ko.

Pastu hiris jgk daun seleri..xtau la betul ke x aku eja ni. Kalo bahase inggeris nye celery..kalo ko xkenal..pegi tgk wonderpets..yg 3 eko binatang tu slalu share bila berjaya selamatkan binatang yg memerlukan. Toksahla nk bohong aku xpenah tgk.

Da siap kut semua bahan. Memula ko tuang minyak sket dalam periuk, jgn bnyk2 xbaik utk kesihatan. Kata nk diet tp masak banyak minyak. Mana taknye boncet.

Bila minyak da panas, ko tumis la bawang beso, bawang putih, halia ngn serai. Lepas da half garing baru masukkan cili. Kalo ko nk masukkan semua skali pn bole..Aku masuk cili lmbt sbb aku xske cili tu layu sgt.
 Lepastu, ko masukkan ayam ko tadi. Kacau2 sampai ayam tu jd putih. Tandanya da separuh masak la tu.
Selagi x hangus, ko kacau aje sampai minyak2 n pati2 dalam ayam tu keluar.Kalau nk lama lagi, tmbh air sket2 bg dia lmbt hangus.

Bila ko da boring mengacau ayam tu, ko masukkanla air..mengikut brape bnyk kuah ko nak. Bila da dekat nk mendidih, ko masukkanla garam dengan kiub/serbuk pati ayam. Pastu kalo xpose, ko rase la cukup ke x. Kalo ko pose agak2 n tawakal aje la. Bila dah mendidih, ko masukkan la sayur2 ko tadi.

Masukkan carrot dulu sbb nk bagi dia empuk. Pastu masukkan yg lain2 kecuali seleri. Ko kacau2 sampai sayur2 ko empuk, pastu masukkan seleri..Kejap aje sbb seleri kalau rangup baru sedap. Ko kacau2 sikit, pastu tutup api. Last skali ko perah limau nipis dalam sebijik. Kalo ko msk bnyk perahla sebijik stengah or 2 bijik.

Pastu dah sedia utk dimakan..kalo xsedap tu ko xde bakat memasak ar tu. Bkn salah aku.
Aku masak minggu lepas lupe lak nk amik gambo. Takpe minggu ni aku amik. Bru bole berlagak sket.
Try la ye.

Till next time,babai..


No comments:

Post a Comment

Sebelum tulis fikir dulu..